ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.05.2007р. N 11/7-15/4906-ЕП

 

Начальникам реґiональних митниць
Начальникам митниць


    У Державнiй митнiй службi України розглянуто лист Криворiзької митницi вiд 06.04.07 N 45-10-1/2889 щодо сплати сум єдиного збору у митницi призначення у випадку вiдсутностi факту пiдтвердження його сплати у пунктi пропуску через митний кордон України.

    Згiдно з Законом України "Про систему оподаткування" вiд 25.06.91 N 1251-ХII єдиний збiр вiднесено до загальнодержавних податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), отже адмiнiстрування зазначеного збору здiйснюється з урахуванням положень Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.2000 N 2181-III.

    Пiдпунктом 2.2.1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" встановлено, що контролюючi органи мають право здiйснювати перевiрки своєчасностi, достовiрностi, повноти нарахування та сплати лише стосовно тих податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), якi вiднесенi до їх компетенцiї.

    Статтею 69 Кодексу встановлено, що незалежно вiд закiнчення операцiй митного контролю, оформлення та пропуску товарiв i транспортних засобiв митний контроль за ними може здiйснюватися, якщо є достатнi пiдстави вважати, що мають мiсце порушення законодавства України.

    Вiдповiдно до статтi 41 Митного кодексу України однiєю з форм митного контролю є перевiрка митними органами системи звiтностi та облiку товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, а також своєчасностi, достовiрностi, повноти нарахування та сплати податкiв i зборiв, якi вiдповiдно до законiв справляються при перемiщеннi товарiв через митний кордон України.

    Крiм того, Законом України "Про систему оподаткування" встановлено, що обов'язок юридичної особи щодо сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) припиняється iз сплатою податку, збору (обов'язкового платежу) або його скасуванням.

    Згiдно зi статтею 1 Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" вiд 04.11.99 N 1212-ХIV єдиний збiр справляється одноразово залежно вiд режиму перемiщення (ввезення, транзит) за єдиним платiжним документом в залежностi вiд виду, мiсткостi або загальної маси транспортних засобiв.

    Порядок нарахування та сплати єдиного збору затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.02 N 1569, згiдно з пунктом 18 якого пiдтвердженням факту сплати єдиного збору є вiдбиток особистої номерної печатки та особистий пiдпис посадової особи митного органу, яка здiйснювала митний контроль, на всiх примiрниках єдиного платiжного документа.

    Вiдсутнiсть єдиного платiжного документа з вiдбитком особистої номерної печатки та особистого пiдпису посадової особи, яка здiйснювала митний контроль в пунктi пропуску, на всiх його примiрниках свiдчить про несплату єдиного збору в пунктi пропуску через митний кордон України.

    Таким чином, у разi виявлення випадкiв несплати єдиного збору в пунктi пропуску через митний кордон України, такi суми пiдлягають донарахуванню у визначеному законодавством порядку.

    При цьому, для вжиття заходiв з метою недопущення в подальшому подiбних випадкiв, вважаємо за необхiдне письмово повiдомляти прикордонну митницю, яка здiйснила пропуск транспортного засобу без сплати єдиного збору, про виявленi порушення.

Заступник Голови Служби А.Є. Гутник